perjantai 30. marraskuuta 2012

ranskalaisen elokuvan kiertue

Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL ry:llä on parhaillaan meneillään RANSKALAISEN ELOKUVAN KIERTUE PIRKANMAALLA, seitsemällä paikkakunnalla.

Ohessa on raportti vuoden 2011 ranskalaisen elokuvan kiertueesta Uudellamaalla.

SELOSTUS RANSKALAISEN ELOKUVAN UUDENMAAN KIERTUEESTA

Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL r.y. järjesti syys-lokakuussa 2011 elokuvahistoriallisen ja –kasvatuksellisen ranskalaisen elokuvan kiertueen Uudenmaan seitsemällä paikkakunnalla. Esitetyt klassikkoelokuvat olivat Jacques Tatin Enoni on toista maata, Alain Resnais´n Hiroshima, rakastettuni ja Jacques Demyn Cherbourgin sateenvarjot. Kutakin esitystä edelsi elokuvakriitikko Markku Varjolan pitämä 30-40 minuutin esitelmä kyseisestä elokuvasta, sen sisällöstä ja muodosta, lajityypistä tai tyylilajista, ohjaajasta ja hänen tuotannostaan. Kutakin esitystä seurasi yleisökeskustelu. Elokuvista jaettiin myös kirjallinen esite (moniste). Lopuksi oli mahdollisuus keskustella elokuvakerhon perustamisesta paikkakunnalle, ja jaossa oli muutama kappale Perustamme elokuvakerhon –oppaan uuden painoksen raakaversiota. 

Tilaisuudet olivat 17.9. Porvoossa; 20.-22.9. Espoon Tuomarilassa; 25.9., 2.10. ja 9.10. Vihdissä; 28.9., 12.10. ja 19.10. Hyvinkäällä; 30.9.-1.10. Hangossa; 13.10., 20.10. ja 27.10. Loviisassa sekä 14.-15.10. Tuusulassa. Kaikkiin oli vapaa pääsy. Kun Porvoossa ei esitetty Hiroshimaa, oli esityksiä yhteensä 20. Elokuvat näytettiin dvd:llä kankaalle projisoituina. Esityspaikat vaihtelivat elokuvateatterista auditorioon ja luokkahuoneeseen.Yleisömäärä vaihteli muutamasta hengestä runsaaseen kahteensataan per näytös, yhteensä yleisöä oli vajaa tuhat. Ajoittain syntyi vilkastakin keskustelua.

Paikallisina yhteistyökumppaneina toimivat Porvoossa kaupungin kulttuuripalvelut, Tuomarilassa Tuomarila-seura ja Espoon kulttuuritoimi, Vihdissä Hiiden Opisto, Vihdin Kino ja Wichtis r.y., Hyvinkäällä Hyvinkään Opisto (kulttuuritalo Grand), Hangossa Hangon Suomalainen kansalaisopisto, Loviisassa Valkon kansalaisopisto ja Tuusulassa Tuusulan Kansalaisopisto. Nämä hoitivat esityspaikan ja tekniikan ja vastasivat tiedottamisesta.