keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Kevät elokuva-arkiston Orionissa 2009 (Helsinki)

KEVÄTKAUSI 13.1.-3.5.2009 ELOKUVATEATTERI ORIONISSA

Liput 5/4 €

Kauden käynnistää kunnianosoitus poikkikulttuuriselle avantgardistille Mika Taanilalle, joka on tehnyt henkilödokumentista taidetta (Tulevaisuus ei ole entisensä) ja löytänyt runoutta tekniikan maailmasta (Optinen ääni).

Sarjan avaa Circlen elokuvakonsertti Mika Taanilan elokuvaan Pori la 17.1. klo 18.45.

Taanila esittelee tuotantoaan Orionissa la 31.1. klo 17.00.

Juhlasarja ja carte blanche on omistettu Markku Lehmuskalliolle (70 v.) ja Anastasia Lapsuille, joista ilmestyy Sakari Toiviaisen kirja Kadonnutta paratiisia etsimässä. Dokumenteillaan ja fiktioillaan Lehmuskallio nousi esiin luonnon (Korpinpolska) ja arktisten kansojen (Minä olen) kuvaajana ikiaikaisen perinteen äärellä ja elinehtojen viimeisellä rajalla.

Kyseessä on pitkien osalta ensimmäinen täydellinen Lehmuskallio / Lapsui -retrospektiivi! Mukana on myös keskeisiä lyhytelokuvia. Lehmuskallio ja Lapsui ovat vieraina Sinisen imettäjän näytöksessä ke 4.2. klo 17.00.

Dokumentin ja fiktion vuoropuhelu oli ominaista myös Louis Mallelle. Ranskalainen mestari aloitti Cousteaun kumppanina (Hiljainen maailma), teki Jeanne Moreausta tähden (Yö kuuluu rakkaudelle) ja katsoi historiaa rehellisesti (Näkemiin lapset). Mallen merkittäviä dokumentteja nähdään restauroituina laitoksina (AFF/CNC), kohokohtana Intian päiväkirja 1-7.1. yhdessä DocPointin kanssa.

DocPoint-yhteistyönä nähdään myös Ilkka Kippolan ja Jari Sedergrenin Kekkoslovakia-ohjelmia. Heidän toinen suursarjansa etenee Lehmuskallio / Lapsui -kytkentäisesti ohjelmaan Dokumentin ytimessä 47: Saamelaiset. Vieraana 15.4. klo 16.45 Katja Gauriloff.

Pelko muurin takana on Sofi Oksasen ja Imbi Pajun suunnittelema ja toimittamaansa uuteen kirjaan liittyvä sarja, joka ajoittuu Viron kyyditysten 60-vuotispäivään. 20 vuotta Berliinin muurin kaatumisen ja kylmän sodan päättymisen jälkeen on aika koota tilintekoja itäblokin terrorista. Uusien dokumenttien (Torjutut muistot) lisäksi nähdään avainfiktioita, kuten
suomalaisen Caspar Wreden Solzhenitsyn-filmatisointi Päivä Ivan Denisovitshin elämässä.

Sarjan käynnistää Pelko muurin takana -seminaari 23.3., suunnittelu: Sofi Oksanen ja Imbi Paju, vieraana gulag-veteraaneja, päänäytöksenä ensiesityksenä kuultava Jüri Reinveren Rekviem-huiluteos. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tarkka ohjelma lähempänä tapahtuma-aikaa osoitteessa www.kava.fi.

Pohjolan kiehtovimpiin nykyohjaajiin kuuluvalta Lukas Moodyssonilta nähdään ensi kertaa retrospektiivi. Tuttujen teosten (Fucking Åmål) lisäksi on harvinainen tilaisuus nähdä Terrorister ja Container.

Ohjaajasarjoissa ovat esillä myös sarajevolaissyntyinen Emir Kusturica, ranskalaisen populaarielokuvan taitaja Luc Besson ja rikoselokuvan klassikkomestari
Jean-Pierre Melville.

Kauden iso jenkki on Leo McCarey. Mitä tekee elävä hummeri ison miehen housuissa pilvenpiirtäjän rakennustelineen huipulla? Se selviää "maailman hauskimmasta elokuvasta" Vapaus, jonka ohjasi McCarey. Komedian mestarin tähdiksi tulivat Laurel & Hardy, Marx-veljekset, Mae West ja Harold Lloyd. Hänen ymmärryksensä ihmisestä toi valoa kaikkien
aikojen kauneimpiin rakkauselokuviin.

U.S. Independents on HYY:n Elokuvaryhmän luentosarjan aiheena. Elokuvia nähdään Cassavetesistä Gondryyn, perjantailuennoille klo 14.30 on vapaa pääsy, ja vieraana 27.–28.2. on Jack Stevenson grindhouse- ja underground-teemoineen.

Elokuvan historia -suosikkisarja jatkuu vaihtuvine klassikoineen, mukana John Ford, Vittorio De Sica, Kenji Mizoguchi, Jacques Becker, Alain Resnais, Lindsay Anderson, Federico Fellini, Rainer Werner Fassbinder ja Souleymane Cissé sekä
sähköistävänä löytönä Mihail Kalatozovin klassikko Soy Cuba, harvinainen tilaisuus nähdä valkokankaalla legendaarinen elokuva, joka ei tullut Suomessa levitykseen.

Neuvostoelokuvan salainen historia on Lauri Lehtisen ja Antti Suonion huikea löytöretki populaarielokuvan suurvallan saavutuksiin tieteiselokuvan, fantasian, rikoselokuvan ja kauhun saroilla, mukana mestareita (Aleksandr Ptushko) ja suosikkeja (Krokotiili Gena).

Elokuva ja psyyke -symposium järjestetään 13.-14.3. Helsingin Psykoterapiaseuran kanssa. Mediakasvatuksen merkitys korostuu, ja Lasten klassikot -sarjaan liittyvät myös koululaisnäytökset. Taidemuseo Tennispalatsin Walt Disney ja Eurooopan taide -näyttelyyn liittyen Orionissa nähdään mahtava Disney-sarja. Taidemuseo Tennispalatsissa on
ennen Orionin esityksiä perheopastus päivän elokuvaan.

SOKERI POHJALLA

Kevätkauden huippuvierailusta vastaa Sir Roger Moore, joka saapuu Orioniin 3.5. klo 18 osana muistelmakirjansa julkistuskiertuetta.

* * *

ELOKUVATEATTERI ORION (Eerikinkatu 15, puh. 09 61540201, www.kava.fi).

Kolme näytöstä illassa tiistaista sunnuntaihin klassikkoja, laatuelokuvia, erikoissarjoja sekä koululaisnäytöksiä lasten klassikoista.