torstai 4. joulukuuta 2008

Latvian elokuvaviikko 15.-16.12. (Helsinki & 5 muuta paikkakuntaa)

Elokuvakerho Arkadin järjestää yhteistyössä Latvian tasavallan suurlähetystön, maakunnallisten elokuvakeskusten ja Rozentals-seuran kanssa Latvian elokuvaviikon Helsingin osuuden, jossa mukana mm. kohuttu THE SOVIET STORY, jo neuvostoklassikoksikin ylennyt SHADOW OF DEATH sekä Irina Pilken ainutlaatuisiin piirroksiin pohjautuva animaatio-dokumenttielokuva A LITTLEBIRD'S DIARY.

"Vuosi 2008 on Latvian tasavallan 90-vuotisjuhlavuosi. Yksi juhlavuoden päätapahtumista Suomessa on Latvian elokuvaviikko, joka toteutetaan kuudella paikkakunnalla – Tampereella, Oulussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Helsingissä. Nyt toteutuva elokuvaviikko on ensimmäinen latvialaista elokuvaa laajasti esittelevä tapahtuma Suomessa. Ohjelmistoon on valittu klassikoita ja uusia fiktioelokuvia, dokumentteja ja lasten animaatioita. Uskon, että suomalaiselle katsojalle on mielenkiintoista nähdä myös Edvins Snoren dokumenttielokuva THE SOVIET STORY, joka on herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta. Olen erittäin iloinen tästä yhteistyöhankkeesta, joka on jälleen yksi osoitus maittemme välisestä vireästä kulttuurivaihdosta. Parhaat kiitokseni Pirkanmaan elokuvakeskukselle, Latvian ulkoasiainministeriölle ja Latvian Kansalliselle elokuvakeskukselle. Erityiset kiitokset Rahapaja Oy:lle, joka tuellaan teki elokuvaviikon toteuttamisen mahdolliseksi."
-Einars Semanis, Latvian tasavallan suurlähettiläs

Helsingin ohjelmisto:
Esityspaikka: Andorra (Eerikinkatu 11)
Liput 2 euroa
Elokuvat tekstitetty englanniksi, paitsi osa animaatioista ja lyhytelokuvista ilman tekstitystä.

Ma 15.12. kello 17.00: Gunars Piesis: SHADOW OF DEATH (Naves Ena, 1971) 79min

Ma 15.12. kello 19.00: Egils Snore: THE SOVIET STORY (Padomuju Stäts, 2008) 86 min

Ti 16.12. kello 17.00: Viesturs Kairiss: THE DARK DEER (TUMSIE BRIEZI) Latvia 2006, 85 min

Ti 16.12. kello 19.00: Animaatio- ja lyhytelokuvapotpuri:
Hercs Franks: TEN MINUTES OLDER (Par 10 minutem vecaks, 10 min.);
Hercs Franks: THE SONG OF SONGS (Augsta Dziesma, 10 min.);
Laila Pakalnina: LINEN (Vela,10 min.);
Laila Pakalnina: DREAMLAND (Leiputrija, 35 min.);
Dainis Klava: SEA OF ATTRACTIONS (Piejura, 26 min.);
Edmunds Jansons: A LITTLE BIRD'S DIARY (ArCiza acim, 26 min).

Lisätietoja:
www.arkadin.fi
hilkka.koskela@mfa.gov.lv

ELOKUVAT:

Gunars Piesis: SHADOW OF DEATH (Naves Ena, 1971) 79 min

Kalastajaryhmä on ajautunut jäälohkareen päällä avomerelle. Myrsky ja aallot kuitenkin rikkovat sitä. Tilanne on vaativa koetus kaikille. Jokainen haluaa pelastaa oman nahkansa, mutta se ei ole mahdollista kyseisissä olosuhteissa. Heidän on kohdattava kohtalonsa yhdessä. Kun he ovat jo menettäneet toivonsa, pelastus ilmestyy. Heidän on kuitenkin selvittävä vielä yhdestä haasteesta - veneessä ei ole tilaa kaikille. Kolmen miehen on jäätävä meren armoille. Elokuva on mukaelma latvialaisen kirjailijan Rudolf Blaumanisín kuuluisasta romaanista.

Egils Snore: THE SOVIET STORY (Padomuju Stäts, 2008) 86 min

Elokuva kertoo yhdistyneestä voimasta, joka johti natsit taistelemaan juutalaisia vastaan ja joka mahdollisti oman kansan teurastamisen teollisella mittakaavalla. Länsivaltojen avulla tämä mahti voitti 9.toukokuuta 1945. Sen rikoksista tehtiin tabu, eikä koko totuutta Euroopan rikollisimmasta, murhanhimoisimmasta hallinnosta ole kerrottu. Ennen tätä…

Viesturs Kairiss: THE DARK DEER (TUMSIE BRIEZI) Latvia 2006, 85 min

17-vuotias Ria, herkkä ja arvaamaton luonnonlapsi täynnä salaisuuksia, on tämän tarinan pääosassa. Rian äiti on ollut onnettomuudessa, eikä ole puhunut tyttärensä syntymästä lähtien. Perhe kasvattaa peuroja myyntiin, mutta kauppa ei luista kovin hyvin. Ansaitakseen rahaa isä päättää järjestää metsästysretken. Kun saksalaiset metsästäjät saapuvat peuratarhaan, Ria aloittaa epätoivoisen taistelun eläinten hengen puolesta. Monimutkaiset perheolot kuitenkin johtavat Rian eniten rakastamien olentojen raivoisaan ja epätoivoiseen tappamiseen. Traaginen draama nykyaikaisessa mutta epätavallisessa ympäristössä; Peuratarha jonka keskellä elokuvan päähenkilöt elävät lähes sidottuina toisiinsa, villieläinten ja omien patoutuneiden tunteidensa ympäröimänä.

Hercs Franks: TEN MINUTES OLDER (Par 10 minutem vecaks) 10 min

Laila Pakalnina: LINEN (Vela) ei tekstitystä, 10 min

Joka ikisenä päivänä mies vie pyykkiä lastensairaalaan ja joutuu kohtaamaan elämän ja kuoleman. Voiko elämää ja kuolemaa olla joka päivä?

Dainis Klava: SEA OF ATTRACTIONS (Piejura) ei tekstitystä, 26min

Pieni kaistale merenrantaa on ei-kenenkään-maata, se kuuluu yhtäläisesti niin merelle kuin maallekin. Mikä tekee tästä alueesta kiinnostavan, on sen uskomaton, lähes magneettinen vetovoima ihmisiin. Tästä oudosta, houkuttelevasta voimasta johtuen merenrannat muuttuvat kaikenlaisten ihmisten "leikkikentiksi", joilla jokainen on syventynyt omaan erityiseen "leikkiinsä". Tämä elokuva esittää oman, ironisen näkemyksensä yhdestä tällaisesta paikasta Itämeren rannalla.

Hercs Franks: THE SONG OF SONGS (Augsta Dziesma) ei tekstitystä, 10 min

Kertomus rakkaudesta ja kivusta sekä uuden elämän synnystä.

Edmunds Jansons: A LITTLE BIRD'S DIARY (Ar Ciza acim) englanninkielinen tekstitys, 26 min

Ensimmäinen latvialainen animaatio-dokumenttielokuva pohjautuu 80-vuotiaan Irina Pilke'n päiväkirjan ainutlaatuisiin piirroksiin toisen maailmansodan lopusta 1980-luvulle saakka. Nämä piirrokset joissa tekijä näyttäytyy pienenä lintuna kuvailevat kaikkea hänen ympärillään, koko elämänkirjoa. Pikkulinnun silmien kautta saamme nähdä välähdyksen eri ajanjaksosta. Irina Pilke on elämänsä aikana luonut uskomattoman historiallista, yhteiskunnallista, taiteellista ja dokumentaarista arvoa omaavan perinnön - muistikirjoja täynnä piirroksia jotka heijastavat 1900-luvun Neuvostoliitto-aikakautta. Pilke on balttilaissaksalaista sekä kriminvenäläistä sukua ja syntynyt Latvian ensimmäisen itsenäisyyden aikana. Sodan aikana Irina ja hänen äitinsä päätyivät Itä-Saksan, DDR:n puolelle, jossa Irina teki työtä kääntäjänä Neuvostoliiton armeijassa. Hän palasi Neuvosto-Latviaan ja vietti elämänsä työskennellen Valtion Elektroniikka Tehtaalle (VEF) Riikassa. Irina ja hänen äitinsä kutsuivat toisiaan venäjäksi "pikkulinnuiksi", tämän takia Irina piirsi itsensä ihmiseksi sekä linnuksi ja piirsi muutkin ihmiset usein eläimiksi. Irinan havainnot jokapäiväisestä elämästä ovat elinvoimaisia, jopa ironisia ja täynnä uskomattomia heijastuksia kyseisestä ajanjaksosta. Hän tuntui hyväksyneen elämän sellaisena kuin se neuvostoaikana oli, eikä yrittänyt esittää mitään erityisen poliittisena tai ideologisena tapahtumana. Silti ajanjakson absurditeetit tulevat selväksi hänen piirrostensa päivittäisistä, yhteiskunnallisista ja poliittisista yksityiskohdista.

Laila Pakalnina: DREAMLAND (Leiputrija) ei tekstitystä, 35 min

Dokumenttiryhmä saapuu latvialaiselle kaatopaikalle tutkimaan asustaako roskien joukossa väitettyjä jättiläismatoja. Kaatopaikan mutanttimadot osoittautuu kuitenkin myytiksi, mutta sen sijaan kaatopaikka tarjoaa mielenkiintoisen asuinsijan monille linnuille, eläimille sekä kouralliselle ihmisiä. Kuvausmatka ei ole turha, sillä kameralle tallettuu kaatopaikan asukkien rinnakkaiselo jatkuvan kuoleman, maatumisen ja uudelleen syntymisen välillä. Taidokas kameratyöskentely saa kaatopaikan asukkien ympäristön aika ajoin näyttämään epätodellisen kauniilta taustalta, jossa jokaisella elollisella on oma paikkansa.