tiistai 7. huhtikuuta 2009

Artisokka – Helsinki Woman Film Festival Bio Rexissä 17.-19.4 (Helsinki)

TIEDOTE 6.4.2009

Artisokka – Helsinki Woman Film Festival Bio Rexissä 17.-19.4

Uudistunut Artisokka – Helsinki Woman Film Festival järjestetään tänä vuonna 17.-19.4. Helsingin Bio Rexissä. Keväisen värikkääseen ohjelmistoon on koottu monipuolinen kattaus naistekijöiden elokuvia ympäri maailmaa. Artisokka jatkaa vahvojen naistarinoiden tuomista valkokankaalle. Elokuvat esittelevät joukon naisia, jotka modernissa maailmassa pärjätäkseen laittavat elämänsä uusiksi voidakseen kouluttautua tai elättää perheensä. Artisokka-elokuvat myös pohtivat aviollisen rakkauden kestävyyttä ja sen ilmenemismuotoja. Uutta Artisokka-ohjelmistossa ovat klassikkoelokuva ja Bollywood-spektaakkeli. Viime vuonna suuren suosion saanut seminaari saa tänä vuonna jatkoa, kun Artisokka kokoaa yhteen suomalaisia huippuohjaajia ja -tuottajia keskustelutilaisuuteen pohtimaan elokuvanteon tuotantokulttuuriin muutoksia.

Artisokka-festivaalilla nähdään ennakkonäytöksessä Jean-Marc Valléen Nuori Victoria, joka kertoo Englannin kuningatar Victorian elämän myrskyisistä alkuvuosista. Yorkin herttuattaren Sarah Fergusonin ja Martin Scorsesen tuottama, Oscar-voittaja Julian Fellowesin käsikirjoittama, tositapahtumiin perustuva elokuva tuo esille 1800-luvun Euroopan kuninkaallisten valtataistelut ja kuningatar Victorian aikakaudelle epätyypillisen feministisen ajatusmaailman.

Journey of a Woman on kiehtova yhdistelmä musikaalia, melodraamaa ja feminististä satua, joka esittelee Bollywoodin moraalikoodiston muutosta sekä traditioiden ja modernin maailman yhteentörmäystä. Bollywoodin naistähtien ehdottomaan huippuun kuuluvat Rani Mukerji ja Konkona Sen Sharma esittävät sisaruksia, jotka ponnistelevat rahavaikeuksista kohti parempaa elämää.

Japanissa parhaillaan kukkivat kirsikkapuut ovat antaneet nimensä saksalaisen Doris Dörrien Cherry Blossoms -elokuvalle. Saksassa ja Japanissa kuvattu elokuva pohtii arvostusta, rakkautta ja vilpitöntä antamisen halua. Indie-elokuvan kärkinimen Kelly Reichardtin Wendy and Lucy on elokuva yksinäisyydestä, itsepäisyyden ja vapauden kääntöpuolesta. Wendyn sinnikkäässä hahmossa peilautuu kovenevan yhteiskunnan epäoikeudenmukainen tapa jakaa ihmiset voittajiin ja häviäjiin.

Erikoisnäytöksenä perjantaina 17.4. klo 16.00 järjestetään Suomi post mortem -lyhytelokuvasarja, jossa koulusurmien jälkeistä Suomea tarkastellaan naistekijöiden näkökulmasta. Näytöksen jälkeen aiheesta on mahdollista keskustella tekijävieraiden kanssa.

Lauantaina 18.4. klo 14.00 Kotimaista lyhyesti -näytös tarjoaa kattavan koosteen kotimaisten naistekijöiden uusia lyhytelokuvia.

Artisokka-ohjelmisto kokonaisuudessaan osoitteessa www.artisokka.info.

Liput näytöksiin 6,5 euroa. Lippuja voi ostaa ennakkoon 14.-16.4. LippuRexistä (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24). LippuRex avoinna klo 12-19. Festivaalin aikana lippuja myydään Bio Rexissä: pe 17.4. klo 16.30-22, la 18.4. klo 13-22 ja su 19.4. klo 11-21 .

Tapahtuman järjestävät Helsingin kulttuurikeskus ja Helsinki Intl Film Festival – Rakkautta ja Anarkiaa ry. Tapahtumaa tukevat Elokuvataidetoimikunta, Goethe-Institut ja Ranskan kulttuurikeskus.

Yhteystiedot:
artisokka@lasipalatsi.fi
p. 040 7682168/09 684 35231