maanantai 23. marraskuuta 2009

Ennakkotietoa Doc Point -festivaalista 26.-31.1.2010 (Helsinki)

Nicolas Philibert ja Marcel Łoziński DocPoint-festivaalin vieraiksi

Ranskalainen, Nytpä tahdon olla mä -dokumenttielokuvallaan (Être e Avoir, 2002) yleisön ja kriitikot hurmannut Nicolas Philibert saapuu yhdessä puolalaisen Oscar-ehdokkaan Marcel Łozińskin kanssa DocPointin vieraaksi. Yhdeksäs DocPoint – Helsingin
dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 26.–31. tammikuuta 2010.

Nicolas Philibert (s. -51) on cinéma vérité -tyylin ehdoton taituri. Hän on vanginnut töihinsä niin ranskalaiskoulun sydämellisen opettajan aseistariisuvine metodeineen kuin vanhenemisen problematiikkaa pohtivia normandialaisia. Philibertin uusin ohjaustyö, 40-vuotiaasta Nénette-orangista (2009) kertova elokuva, nähdään ohjaajan neljän elokuvan sarjassa. Lisäksi Philibert luennoi festivaalin päätöspäivänä järjestettävässä DocPoint Masterclass -tapahtumassa dokumentin tekemisestä.

Yhdeksännen DocPointin teemamaat ovat Yhdysvallat ja Puola. Puolasta festivaalin kunniavieraaksi saapuu Marcel Łoziński (s. -40). Hänen filmografiaansa kuuluu niin pitkiä kuin lyhyitä dokumenttielokuvia vuodesta 1972 lähtien. Łozińskin elokuvia on palkittu festivaaleilla ympäri maailman. Elokuvissaan Łoziński on kuvannut Puolassa sosialismin ikeen alla toimivia ihmisiä ja kyseenalaistanut vallitsevia yhteiskunnallisia oloja. Łozińskille leimallisia ovat lyhyet elokuvat, joissa päästään paljonpuhuvien sosiaalisten tilanteiden ytimeen. Andrzej Wajda -elokuvakoulussa pitkään opettanut Łoziński on kasvattanut kokonaisen uuden puolalaisen dokumentaristisukupolven. Monen hänen oppilaansa työ on DocPointin puolalaisen elokuvan esityssarjassa.

DocPoint esittelee ohjelmistossaan laajasti uutta yhdysvaltalaista dokumenttielokuvaa. Samantha Buckin elokuvassa 21 Below sekä Kimberly Reedin yllättävässä dokumentissa Prodigal Sons valkoiset amerikkalaiset kipuilevat perheiden sisäisten ristiriitojen repiminä. Michael Palmierin ja Donal Mosherin ohjaama October Country -elokuva kuvaa perhetraditioiden rapautumista.

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan tammikuun alussa, kotimaisen esityssarjan elokuvat 3.12.2009.