maanantai 9. marraskuuta 2009

Lens Politica -festivaali 11.-15.11.2009 (Helsinki)

Lens Politica käynnistyy keskiviikkona 11. marraskuuta - festivaali esittelee ylpeänä tuoreen ohjelmistonsa

Yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politica järjestetään Helsingissä 11.-15. marraskuuta. Neljättä kertaa järjestettävillä festivaaleilla paneudutaan jälleen maailmanpolitiikan kipupisteisiin. Ohjelmassa on dokumenttielokuvia, fiktiota, lyhytelokuvia, taidenäyttelyitä, seminaareja, paneelikeskusteluja sekä klubi-iltoja.

Festivaalin avajaiselokuvana nähdään The Yes Men Fix the World (2009). The Yes Men on ryhmä yhdysvaltalaisia aktivistitaiteilijoita, jotka pyrkivät herättämään keskustelua satiirisilla ja yhteiskuntakriittisillä tempauksillaan. Festivaalin vieraaksi saapuu toinen Yes Men ryhmän johtokaksikosta ja elokuvan ohjaajista, Mike Bonanno. Bonanno esiintyy festivaalin avajaisnäytöksessä keskiviikkona 11.11. Kiasma-teatterissa. Elokuvan toinen esitys on festivaalin päätöstapahtumassa Bio Rexissä sunnuntaina 15.11.

Lens Politica festivaali esittää kaksi luentaa Jim Allenin kohutusta ja ristiriitaisen vastaanoton saaneesta näytelmästä Perdition. Näytelmä, jota on usein kutsuttu 1980-luvun ristiriitaisimmaksi näytelmäksi, on tositapahtumiin perustuva oikeussalidraama Unkarinjuutalaisen asianajaja Rudolf Kasztnerin tapauksesta.

Näytelmän luennan saapuu ohjaamaan tunnettu brittiläinen ohjaaja Stephen Tiller, joka on poliittisesti aktiivisen teatteriryhmä The Wedding Collectiven taiteellinen johtaja ja perustajajäsen. Vierailevana tähtenä nähdään niin ikään brittiläinen pitkän linjan taiteilija, näyttelijä Corin Redgrave, joka on suomalaisyleisölle tuttu mm. elokuvasta Neljät häät ja yhdet hautajaiset sekä TV-sarjasta Forsytein taru (2002). Suomalaisista eturivin näyttelijöistä mukana ovat Vera Kiiskinen, Niina Nurminen, Cecile Orblin, Carl-Kristian Rundman, Max Bremer ja Marc Svahnström.

Lisätietoa festivaalin ohjelmistosta ja aikatauluista: www.lenspolitica.net