tiistai 7. lokakuuta 2008

Kuukauden luuppi Kiasmassa 10.10.-2.11.: Kari Yli-Annala ja Maria Duncker (Helsinki)

Kuukauden Luuppi
Kiasman Mediateekki
10.10.-2.11.2008

Kari Yli-Annala ja Maria Duncker

Olen valinnut Kuukauden luuppiin kaksi videoteosta, jotka edustavat eri tavoin liikkuvan kuvan mahdollisuuksia tarkastella olemistamme ympäristössämme ja havaintoamme maailmasta.

Valintani ovat Maria Dunckerin Bloom, 2006 sekä teokseni Oma elämä (pitkä huominen) / A Life of One’s Own (a long tomorrow), 2008.

Dunckerin oman teoskuvauksen mukaisesti: ”Bloom on pieni yritys saavuttaa taivaallista olotilaa sukeltamalla kirsikkapuuhun”. Minulle Bloom on teos, joka tuo esiin nykyhetken havainnoinnin ilon, näyttäen hetkessä luonnossa avautuvan kauneuden. Teoksessaan Duncker on kuvannut liikkeessä olevalla kameralla näennäisen satunnaisesti kirsikankukkia. Kuvat ovat pysähdyskuvia, mutta samalla ne vaihtuvat niin nopeasti, että teos toimii animaation tavoin. Tuomo Purasen musiikki virittää teoksen näennäisen keveäksi, mutta pysähdyskuvien nopea vaihtuvuus muistuttaa myös silmänräpäyksellisten hetkien katoavuudesta ja tavoittamattomuudesta.

Videoteokseni Oma elämä on novellimainen science-fiction -tarina, jonka rinnalla kulkevat lähes abstrakteiksi käsitellyt kuvat. Teos kertoo kuvitteellisesta tulevaisuudesta, jossa trooppinen vyöhyke on ilmastomuutoksen myötä laajentunut eteläiseen Skandinaviaan asti. Teoksen kertoja on epäonnekseen jäänyt loukkuun kellarikerroksessa sijaitsevaan bunkkeriin alueelle, jonka sijainti vastaa maantieteellisesti nykyistä Helsinkiä.

Kahta teosta yhdistävät ohikiitävien hetkien kauneuden muistamisen tärkeys. Epätoivon hetkellä voi muistaa joskus koetun kauneuden jaonnen.

Kari Yli-Annala
taiteilijan valinta