torstai 6. marraskuuta 2008

Arkadinin Kiinapäivä 25.11. - teetä ja festivaalivoittajia (Helsinki)

(vrt. Kiinalaisen elokuvan viikot 15.-30.11.2008 (Helsinki, Tampere, Turku, Jyväskylä, Oulu)

Arkadinin Kiinapäivä: teetä ja festivaalivoittajia

Viime vuonna suuren suosion saavuttanut Kiinapäivä järjestetään tänä vuonna 25.11.2008.

Viimevuotiseen tapaan lipunostajille tarjoillaan elämää suurempia aistinautintoja synnyttävää kiinalaista teetä.

Järjestäjien ei tarvitse hävetä myöskään ohjelmistonsa puolesta, sillä se sisältää ainakin festivaalimenestystä arvioiden kaksi kiinalaisen elokuvan kirkkainta helmeä.

Ensiksi (kello 18) esitämme mm. vuoden 2007 Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon, eli Kultaisen karhun, voittaneen elokuvan Tuya´s Marriage (Tuay de hun shi, 2006, 86 min.).

Quanan Wangin ohjaama elokuva on sielukas kunnianosoitus Kiinan maaseudun paimentolaiselle elämäntavalle, joka on joutunut kohtaamaan maan valtavan talouskasvun ja kaupungistumisen luomat paineet. Näiden paineiden edessä miehet sortuvat pulloon tai itsesääliin tai muuten jäävät täysin naistensa hoteisiin. Naisista vahvin on Tuya, joka yrittää turhaan taistella muutoksen voimaa vastaan ja samalla ruokkia halvaantuneen miehensä ja lapsensa. Oma sairastuminen pakottaa kuitenkin Tuyan tekemään tulevan elämänsä kannalta tärkeitä, jopa kohtalokkaita valintoja.

Illan toinen elokuva (kello 20), Li Yinin ohjaama The Knot (Yun shui jao, 2006, 117 min.) on voittanut useita palkintoja Kiinassa, ja sitä tarjottiin myös Oscar-ehdokkaaksi. Se voitti Golden Rooster -elokuvajuhlilla parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen ja parhaan äänen kategoriat vuonna 2006. The Knot palkittiin myös Shanghain filmifestivaaleilla vuonna 2007, ja samana vuonna elokuva nähtiin Cannesissa.

Periaatteessa kyseessä on mitä tavallisin tarina mitä kuluneimmasta aiheesta eli rakkaudesta, mutta visuaalisen voimansa ja loistavien näyttelijäsuoritustensa (Isabella Leong & Chen Ku) ansiosta tämä Korean sotaan sijoittuva ja paikoitellen mitä jylhimmissä maisemissa kuvattu suuren budjetin sotadraama saavuttaa genrensä korkeimmat tyylipisteet.

Esityspaikka: Andorra (Eerikinkatu 11)
Liput: 5 euroa

Esitykset on tekstitetty englanniksi

Lisätietoja: http://www.arkadin.fi/

Arkadinin Kiinapäivä on osa Finn-Sino ry järjestämää Kiinalaisen elokuvan viikkoja, joka toteutetaan yhteistyössä elokuvakerho Arkadinin ja Keski-Suomen, Pirkanmaan, Oulun ja Varsinais-Suomen elokuvakeskusten sekä Kiinan valtion radio-, elokuva- ja televisiohallinnon SARFT:in kanssa.

Elokuvia esitetään Tampereella Niagarassa 15., 18.–19., 22. ja 26.11., Helsingissä Andorrassa 25.11., Turun Juliassa 24.–27.11., Jyväskylän IT-Dynamossa 20.–22.11. sekä Oulun Studiossa 26.–30.11. Elokuvat on tekstitetty englanniksi, ja ikäraja niihin on 18 vuotta. Liput näytöksiin 5 e.

Tarkka aikataulu ja muuta tietoa löytyy osoitteesta https://webmail.helsinki.fi/horde/imp/www.festivaali.fi.