tiistai 11. marraskuuta 2008

Avanto 2008: Guy Debord 14.-15.11. & Ken Jacobs 21.-23.11. (Helsinki)

Avanto 2008

Guy Debord
14.–15.11.2008 (Orion)

Ken Jacobs
21.–23.11.2008 (Kiasma-teatteri)
7.–30.11.2008 (Kiasman Mediateekki)

Avanto tarjoaa marraskuussa ainutlaatuisia elokuvaelämyksiä Guy Debordin ja Ken Jacobsin seurassa.

Ranskalainen Guy Debord (1931–1994) oli Kansainvälisten situationistien (L'internationale situationniste) johtohahmo ja tunnetuin teoreetikko. Hän kirjoitti liikkeen keskeisen opuksen Spektaakkelin yhteiskunta (La société du spectacle,1967, suom. 2005). Sen kritiikki perustui Debordin teoriaan spektaakkelin yhteiskunnasta, joka vieroittaa ihmiset itsestään ja todellisesta elämästä.

Debord ehti muiden aktiviteettiensa ohella tehdä kuusi hämmästyttävän monisyistä elokuvaa, jotka ovat aiemmin olleet harvoin nähtävillä jopa kotimaassaan. Nyt ne esitetään vuosien odotuksen jälkeen ensimmäistä kertaa Suomessa uusina 35 mm filmikopioina. Debordin elokuvat eivät ole taideteoksia perinteisessä mielessä, vaan enemmänkin kumouksellisia provokaatioita.

Newyorkilainen Ken Jacobs (s. 1933) on riippumattoman elokuvan ikuinen radikaali. Hänen elämäntyönsä on ollut väsymätöntä liikkuvan kuvan esteettistä, sosiaalista ja fyysistä uudelleenarviointia. Jacobsin provosoivat mielipiteet ja lähes militantti suorapuheisuus ”elokuvan hylätyistä mahdollisuuksista” loivat hänelle hankalan ”pahan pojan” maineen 1960-luvun New Yorkissa. Aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä, ja nykyään Jacobsia juhlitaan mm. Whitney Museumin ”1900-luvun sadan tärkeimmän taiteilijan” listalla.

Jacobsin teokset herättävät katsojissa samankaltaisia ihmetyksen ja mysteerin tunteita kuin aivan ensimmäiset elokuvaesitykset 1800-luvun lopulla. Osa filmeistä on mahdollista kokea ainoastaan katsojille jaettavien Pulfrich-filttereiden avulla. Kiasma-teatterissa saa maailman ensi-iltansa Jacobsin uusin teos, kolmiulotteinen Anaglyph Tom (Tom with Chubby Cheeks), jota puolestaan katsotaan erityisillä Anaglyph-laseilla. Nervous Magic Lantern -tapahtumissa Avannon vieraaksi saapuva Ken Jacobs esittää yhdessä vaimonsa Flon kanssa liikkuvaa kuvaa, mutta kokonaan ilman filmiä tai videota, käsinmaalattujen lasilevyjen avulla. Jacobsien live-esityksiä on kuvailtu improvisoidun jazzkonsertin, varjoteatteriesityksen ja hypnoosin risteytykseksi.

Kiasman Mediateekissa esitettävä Ken Jacobsin Star Spangled To Death (2004) on puolestaan 6 tunnin 40 minuutin mittainen vahvasti beatnik-henkinen testamentti 1900-luvun Amerikasta.

Tarkemmat ohjelmatiedot: http://www.avantofestival.com/

Lisätiedot, lehdistökuvat ja Ken Jacobsin haastattelupyynnöt:
Mika Taanila, mika (ät) kinotar.com