keskiviikko 13. elokuuta 2008

EKL:n hallituksen ensimmäinen kokous 18.10.1956

Historiallisesta tapaamisesta - EKL:n hallituksen ensimmäisestä kokouksesta - on säilynyt Erittäin Hauras Pöytäkirja, jonka digitalisoitu versio on nähtävissä tässä:

Kokous pidettiin Kansanvalistusseuran toimistossa 18.10.1956 kello 14, läsnä oli puheenjohtaja sekä neljä hallituksen jäsentä.

EKL:n ensimmäinen hallitus aloitti toimintansa pohtimalla kysymystä, joka nyt (vuonna 2008) vaikuttaa jo miltei ikiaikaiselta probleemilta: mitkä voisivat olla filmikerhotoiminnan yleiset suuntaviivat Suomessa tänä päivänä?

Tuolloin Jörn Donner, Pekka Lounela ja Aito Mäkinen valittiin toimikuntaan, jossa kysymys oli pikaisesti ratkaistava. Donner - mitä ilmeisimmin - lupautui ottamaan yhteyttä kansainvälisiin tahoihin:

Hallituksen jäsenen Jörn Donnerin tehtäväksi annettiin kirjoittaa elokuvakerhojen kansainväliseen liittoon ja tiedustella jäseneksi liittymisen ehtoja ja etuja.

Pöydälle jääneitä asioita olivat:
1) Liiton huoneistokysymys
2) Elokuva-arkistokysymys

Kokouksen päätteeksi

Liitto päätti pyytää kaupungin suurimmilta kerhoilta 5000 mk:n lahjoitusta kultakin Liiton toiminnan alkuunsaattamiseksi.

Kokouksen sihteerinä toimi Risto Hannula (1936-2008).

Hän - Rihla - oli yksi suuria suomalaisen elokuva(kerho)työn pioneereja, ja samalla muunkin suomalaisen kulttuurityön oleellisia toimeenpanijoita (mm. yksi Pori Jazzin perustajista). Hän kaatui saappaat jalassa. Filmihullun muistonumerossa (3/08) kaima Risto Raitio kirjoittaa:

Matkalla lounastamaan ravintola Juttutupaan Risto oli poikennut lähipostiinsa Hakaniemessä postittamaan kopioimiaan lehtijuttuja Kata Eskolalle, ja saanut sitten Itella-jonossa äkillisen sairaskohtauksen.

Itse olin tuntenut tämän tärkeäksi muodostuneen Kaimani vasta vajaan neljännesvuosisadan. Tutustuimme kriminaaliharrastuksen puitteissa Oriveden suvessa mittumaarin jälkeen 1984, kun kansanvalistusseuran dekkaripäiville oli kokoontunut liuta samanhenkisiä ruumiinpalvojia.


RISTON MUISTOKSI