tiistai 5. elokuuta 2008

XIX Espoo Ciné 19.-24. elokuuta 2008

Yhdeksännettoista Espoo Ciné -elokuvafestivaalit järjestetään 19.–24. elokuuta 2008. Alla tapahtuman tiedote.

* * *

XIX Espoo Ciné 19.-24. elokuuta 2008

XIX Espoo Ciné elokuvajuhlat järjestetään 19.-24. elokuuta Tapiolassa, Espoon kulttuurikeskuksessa. Festivaalin avaa Mike Leigh'n komedia Happy-Go-Lucky ja päättää Woody Allenin Vicky Cristina Barcelona.

Ohjelmistossa esitetään yhteensä 94 elokuvaa 27 maasta. Pääpaino on tuttuun tapaan Euroopassa, mutta tarjonnassa heijastuu myös esimerkiksi Lähi-idän kireä tilanne. Muun muassa israelilaiset, libanonilaiset ja iranilaiset ohjaajat tekevät elokuvillaan elämää Lähi-idässä ymmärrettävämmäksi. Monet näistä elokuvista on koottu sarjauutuuteen Savun hälvettyä, jonka teokset muistuttavat miten pitkän ajan kriisissä lyödyt haavat usein tarvitsevat arpeutuakseen.

Rakkaat naapurit, toinen vuoden sarjauutuuksista muistuttaa siitä kuinka loistavia elokuvia Pohjolassa tehdään. Varsinkin Tanska ja Ruotsi ovat jo pitkään tuottaneet millä tahansa mittarilla mitaten erityisen mielenkiintoisia ja monitasoisesti puhuttelevia elokuvia. Ja kun pohjoismaisten elokuvien suosio Espoo Cinén ohjelmistossa on jo vuosia tasaisesti kasvanut, on oma sarja jo tarpeen. Pohjoismaiset elokuvat ovat vahvasti esillä myös teemasarjan ulkopuolella: varsinkaan lasten- ja nuortenelokuvan sekä fantasiaelokuvan sarjoja ei nimittäin voisi edes ajatella ilman pohjoismaisia elokuvia.

Yli sarjarajojen vyöryy myös festivaalin dokumenttielokuvatarjonta: itse dokumenttielokuvien sarja ei ole tänä vuonna kovin laaja, mutta dokumenttien ystävät löytävät kaksin verroin puhuttelevia teoksia muista sarjoista.

Espanjalaisten elokuvien sarja, El mundo español, on festivaalin kestosuosikki! Tänä vuonna sarjassa nähdään mm. ohjaajalegenda Carlos Sauran Iberian rikasta musiikkimaailmaa kartoittavan elokuvasarjan uusin teos, naapurimaa Portugalin omaleimaista perinnettä luotaava Fados. Elokuvassa esiintyy koko joukko nykyfadon mestareita mm. suomalaistenkin suursuosikki Mariza. Espanjalainen elokuva on jälleen itseoikeutetussa asemassa myös fantasiaelokuvien kilpasarjassa.

Ipanakino
Tänä vuonna Espoo Cinéssä on tarjolla myös aivan uudentyyppinen elokuvanäytös: Ipanakino. Pienten lasten vanhempien arki toimii yleensä aivan eri ehdoilla kuin mitä elokuvanäytöksiä tai -teattereita suunniteltaessa on ajateltu. Niinpä Espoo Ciné on päättänyt järjestää alle kaksivuotiaiden kanssa liikkuville oman näytöksen, johon voi tulla lapsen kanssa. Näytös järjestetään jo aamupäivällä ja sinne myydään vähemmän lippuja, jotta kaikilla on tarpeeksi tilaa. Elokuvaesitys on suunniteltu nimenomaan pienten lasten hoitajien tarpeita silmällä pitäen.

Avajaisklubi
Espoo Ciné laajenee Helsinkiin tänä vuonna jo ensimmäisen festivaalipäivän iltana. Tiistaina 19. elokuuta eli festivaalin avajaisiltana Tavastian lavalle kiipeää ensin Steven Severin ja myöhemmin illalla Cleaning Women.

Monet muistavat Steven Severinin parhaiten 1980-luvun legendaarisimpiin kuuluvan bändin, Siouxsie and the Bansheesin perustajajäsenenä, biisintekijänä ja basistina. Viime vuosina Severin työssä on kuitenkin alkanut näkyä yhä selvemmin hänen palava rakkautensa elokuviin. Paitsi elokuvamusiikkia, hän on alkanut tehdä myös musiikkia elokuviin – erityisesti mykkäelokuviin. Espoo Cinén avajaisklubilla Severin säestää Germaine Dulacin ohjaaman "maailman ensimmäisen surrealistisen elokuvan" La coquille et le clergyman (1928) sekä sikermän nykyaikaisia surrealistisia lyhytelokuvia.

Severin jälkeen lavalle astuu kaikkien suomalaisten elokuvanystävien ykkössuosikki, niin ikään myös mykkäelokuvasäestyksillä mainetta niittänyt Cleaning Women, joka nähdään nyt odotetulla klubikeikalla.

Méliès d'Argent -tuomaristo
Espoo Cinéssä järjestetään taas tuttuun tapaan eurooppalaisten fantasiaelokuvien kilpailu. Kilpailussa kisaa kuusi lyhytelokuvaa pääsystä Kultaisen Méliès -palkinnon loppukilpailuun sekä peräti seitsemän pitkää elokuvaa Hopeisesta Méliès -palkinnosta (Méliès d'Argent). Mukana lyhytelokuvien kilpailussa kisaa mukana myös suomalainen CHRZU elokuvallaan Kaukosaaren kirous.

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii tänä vuonna espoolainen elokuvaohjaaja Hanna Maylett. Hänen rinnallaan tuomaristossa ovat Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (ent. Suomen elokuva-arkisto) erikoistutkija Antti Alanen, tuottaja Jesse Fryckman Bronson Clubista sekä Suomen suurimman elokuvalehden Episodin päätoimittaja Jouni Vikman.

Seminaari
Espoo Cinén ohjelmistoon on perinteisesti kuulunut myös yleisöseminaari. Tänä vuonna festivaali on kutsunut, yhteistyössä sata vuotta täyttävän Svenska kulturfondenin kanssa luennoitsijavieraaksi Tukholman kansainvälisen elokuvajuhlan jo lähes legendaarisen johtajan Git Scheyniuksen. Scheynius pitää seminaarissa luennon, johon suomalaiset elokuva-alan ammattilaiset antavat kommenttipuheenvuoronsa.

Espoo Cinén elokuvat kuljettaa DHL.

Lisätiedot: Tiedottaja Mickael Suominen
Puhelin: (09) 466 599
Faksi: (09) 466 458
Matkapuhelin: 050 570 4287
Sähköposti: mickael.suominen@espoocine.fi
Internet: http://www.espoocine.fi/