torstai 14. elokuuta 2008

Elokuvajärjestöjen julkilausuma elokuvaohjaaja Arto Halosen Kiinan viisumista

Suomalaiset elokuvajärjestöt ovat antaneet tänään seuraavan julkilausuman.

* * *

Elokuvajärjestöjen julkilausuma elokuvaohjaaja Halosen Kiinan viisumista

14.8.2008

Kiina ei myöntänyt viisumia elokuvaohjaaja Arto Haloselle Pekingin olympialaisiin, vaikka Halonen oli Suomen olympiakomitean kutsuvieraslistalla. Pääministeri Matti Vanhanen ja presidentti Tarja Halonen eivät ole kyseenalaistaneet eivätkä kommentoineet asiaa.

Arto Halosen viisumin epäämisen tarkkaa syytä ei Kiina ole ilmoittanut. Halonen on ohjannut Tiibetissä ja Kiinassa vuosina 1994-1998 elokuvan Karmapa – Jumaluuden kaksi tietä, joka kertoo mm. Kiinan Tiibetissä harjoittamasta uskonnon ja kulttuurin sorrosta. Elokuva on palkittu Euroopan Unionin humanitäärisellä palkinnolla.

Yhdysvaltain johtajat ovat vastaavassa tapauksessa nousseet puolustamaan mielipiteenvapautta. Kiina peruutti viisumin yhdysvaltalaiselta olympiavoittajalta Joey Cheekiltä, joka on yksi Team Darfur –järjestön perustajista. Järjestö on vaatinut Sudanin kanssa öljy- ja asekauppaa käyvää Kiinaa painostamaan Sudania lopettamaan Darfurin väkivallan. Valkoinen talo on protestoinut viisumin epäämistä tiukkasanaisesti Kiinalle.

Elokuvantekijöinä tunnemme suurta huolta siitä, että yhteisten eettisten arvojemme edistämiseksi tehtyä taidetta tai taiteilijaa ei oman maan poliittisen johdon puolesta haluta tunnustaa eikä puolustaa maamme rajojen ulkopuolella kun vastassa on Kiinan kaltainen kauppasuhteissa merkittävä valtio. Peräämme päättäjiltä tässä asiassa moraalista selkärankaa ja yksiselitteistä kannanottoa ilmaisunvapauden puolesta.

Toivomme että Suomi olisi esimerkki maasta, joka puolustaa ihmisoikeuksia — ei vain poliittisissa puheissa vaan myös konkreettisissa teoissa. Yksi esimerkki käytännön teosta olisi vaatia Kiinalta selkeä syy elokuvaohjaaja Halosen viisumin epäämiseen.

Dokumenttikilta
Suomen elokuvaohjaajaliitto, SELO
Suomen elokuvatuottajien keskusliitto,SEK
Suomen Elokuva- ja Videotyöntekijäin Liitto, SET

Yhteystiedot:
Katariina Järvi, hallituksen puheenjohtaja, Dokumenttikilta, p. 0400-507975
Saara Cantell, hallituksen puheenjohtaja, SELO, p. 050-440 1488
Jarkko Hentula, hallituksen puheenjohtaja, SEK, p. 040-705 0603